Björklöven

För evigt För Alltid

Huvudtacklingar och diving!

Kategori: Allmänt

Ja det har den senaste tiden varit en del snack om att spelare överdriver och överspelar efter huvudtackling, men hur sjukt ont ska det inte göra när huvudet träffas av en axel eller en armbåge med den kraften? 

Marcus Lundberg åkte som jag skrivit om tidigare på två tacklingar mot huvudet av Västerås Andreas Lindh, den första är en klockren axel mot huvudet och trots att Marcus backar in i situationen så är det en huvudtackling som tar hårt. Nästa situation så är Lindh återigen framme men denna gång kör han upp en armbåge i huvudet och Lundberg utgår med befarad hjärnskakning. 
Efterspelet på Västerås svenskafanssida är mest bara pinsamt. Vad tycker de att Lundberg ska göra? Jag tyckte inte att Lundberg i något av fallen spelade över och filmade, det gjorde ont och även om en huvudtackling är avsiktlig eller ej så är det en huvudtackling. Lindh spelar ofta på gränsen och när det är sagt att huvudtacklingarna ska bort så tycker jag att de båda borde rendera i 2+10 min, sen vet jag inte om
Avstängning är att kräva inte allt för insatt i regelverket gällande det. 

Igår var det dags igen i matchen mellan Leksand och HV71 så är det Andreas Jämtin som sätter upp en armbåge i huvudet på Kevin Kapstad som faller handlöst till isen, skillnaden är att här renderar det i en 5 min + game utvisning. En utvisning som på sätt och vis avgör matchen. Kapstad leds ut i omklädningsrummet men återkommer relativt fort till spel. 
Det här upprör HV71 då anledningen till att domaren väljer 5+game är just på grund av att det är en skada. Jag förstår HV71 till viss del då det blir avgörande och det är svårt på det sättet att, vad är en skada? och hur skall domaren kunna göra den bedömningen, ingen vet ju hur spelaren mår efteråt. Dock så försvarar jag Kapstad här, armbågen tar i huvudet och han faller på ett sätt så det ser ut att den tog illa, men hur illa vet bara han själv, kan va så att han överdriver, att han sen kommer åter i spel när han blivit undersökt är väl inte mer än rätt? Han mår bättre och läkaren har godkänt att det är okej att spela vidare. 

I dessa två fall är det som i alla fall alltid två sidor. I Västerås fall så har de ingen betydelse för utgången av matchen och därför känns deras utspel bara onödigt. I HV71s fall ändrar det matchbilden och därför är det lättare att ha förståelse för dem. Jag väljer dock att se till det att det är beslutat att jobba för att få bort den här typen av tacklingar då riskerna för skador är stora och vill man få bort de så är det nolltolerans som gäller. Då spelar det ingen roll hur matchbilden blir eller om spelare blir skadade eller inte, spelare är medvetna om att de riskerar att åka ut om tacklingen tar i huvudet. Sen måste de finnas klarare direktiv om vad som skall rendera i matchstraff och inte.

Vad gäller diving och filmningar, så prova själv att stå upp när den kraften träffar dig i huvudet, du kommer inte lyckas, du kommer inte lyckas, visst förstärker vissa men en tackling mot huvudet gör en alltid groggy detta för att huvudet och framförallt hjärnan är känsligt för tryck och smällar.

/Sweetangel 

Kommentarer

  • Carlshem säger:

    Jag har inte hittat ett enda videoklipp där man ser Jämtins armbåge träffa Kapstads huvud. Pinsammaste filmningen jag sett på en hockeyrink. Han slänger sig tom i fel riktning likt en fotbollspelare som känner av att han har en han eller armbåge i närheten av ansiktet. Kan hålla med om att intentionen från Jämtin är riktigt ful men han träffar ju inte.

    Svar: Tycker den ser ut som den tar å antingen tar den illa eller så filmar han... Gillar inte filmningar, de hör inte hemma på nån plan. Oavsett så är jämtins intention riktigt ful hade den tagit riktigt hade de kunnat sluta riktigt illa
    Sweetangel

    2013-10-31 | 12:44:17

Kommentera inlägget här: